
Caietul somelierului, publicat în urmă cu cinci ani de Sergiu Nedelea, fondatorul școlii de somelieri Winetaste, a fost reeditat acum cu informații actualizate, puse într-un format grafic mai atractiv, scrie Vinul.Ro.
Caietul somelierului, publicat în urmă cu cinci ani de Sergiu Nedelea, fondatorul școlii de somelieri Winetaste, a fost reeditat acum cu informații actualizate, puse într-un format grafic mai atractiv, scrie Vinul.Ro.
Articol de Sergiu Nedelea presedinte Federatia Somelierilor din Romania
La sfârşit de primăvară, Fănuş Neagu a plecat şi el dintre noi, alăturându-se pe lista alarmant de lungă a pierderilor din ce în ce mai dese ale culturii naţionale. Trist este că în urmă rămân atât de multe goluri – mult prea multe – încât nici nu ştii pe cine e mai bine să plângi: pe cei plecaţi, sau pe cei rămaşi...
Fănuş Neagu a divinizat Vinul
Forma primordială a paharului de vin se pierde în negura timpului. Fie că era un corn de bour sau un pocal de argint, rolul acelui vas era de a ţine lichidul. Evoluţia a impus ca lichidul din pahar, în cazul nostru vinul, să necesite nu numai păstrarea cantitativă în vasul respectiv. Astfel apare necesitatea exprimării calitative a lichidului din pahar. Intrebarea retorică din titlu, ne sugerează că un pahar poate fi conceput nu ca un simplu vas, el find un univers de conservare şi exprimare a gusturilor şi aromelor unui vin.
Este bine ştiut că, odată îmbarcaţi la bordul yachtului, este dificil să revenim în port după vinul preferat. Aşa că cel mai bine este să ne asigurăm că „proviziile” cramei plutitoare sunt îndestulătoare şi de bună calitate.
Evoluţia civilizaţiei a impus automat şi evoluţia gusturilor. Astăzi putem spune că în contextul oenogastronomic s-a dezvoltat o întreagă ştiinţă de a mânca şi respectiv de a bea. Această ştiinţă s-a integrat pur şi simplu în viaţa omului modern, fiind alcătuită din toate codurile şi riturile alimentare date de culturile mapamondului.
Breaslă mică, orgolii mari! Apărută de ceva timp în România, prin 1997, meseria de somelier este încă la nivelul adolescentului puber care încearcă să-şi aranjeze cât mai frumos frizura pentru a-l place fetele.
Examinarea olfactiva (a mirosului). Apreciereea mirosului se face pe doua cai.
Examinarea olfactiva directa sau calea nazala prin mirosirea vinului din pahar, care se poate face in doua moduri:
Spre sfârşitul secolului al XVII-lea, călugarii benedictini de la abaţia Hautvilliers şi mai ales celebrul Dom Perignon, administratorul mănăstirii, pun bazele metodei “champagne”, prin care obţin un vin spumos, plin de savoare şi prospeţime. Se spune că, după ce l-a gustat pentru prima dată, Dom Perignon ar fi exclamat: “Parcă beau stele!”
Proaspăt întors din italia, “somelierul casei” Sergiu Nedelea, în calitate de reprezentant al revistei Horeca a făcut parte dintr-un juriu cosmopolit al jurnaliştilor europeni, specializaţi pe acest domeniu. Au fost examinate 372 de vinuri albe, 58 roze şi 94 spumante, la a căror degustare s-au folosit 4.000 de pahare. In cele ce urmează, Sergiu ne povesteşte în ce a constat cea de-a zecea ediţie de selecţie italiană a vinurilor, în asociere culinară cu alimentele marine.
Sector 2, BUCURESTI, Romania
tel: +40 722.220.114
email: sergiu_nedelea@winetaste.ro
S.C. Euro Marsen S.R.L.
J40/15791/2008 / CIF 24470417
BAN: RO32 BTRL 0470 1202 K35273 XX
Banca Transilvania - Pantelimon